Pieczona dynia z sezamem i nasionami konopi

  • dnia Maj 16, 2019
  • Polubienie!
Pieczona dynia z sezamem i nasionami konopi

Składniki:

  • 1 dynia – ok. 1,5 kg
  • 3-4 łyżki delikatnego miodu (lipowy, wielokwiatowy, rzepakowy)
  • ½ łyżeczki sosu sojowego
  • garść liści sałaty
  • garść liści rukoli
  • garść nasion sezamu
  • garść nasion konopi
  • oliwa z oliwek lub dobry olej

Przygotowanie:

Dynię pokrój na mniejsze cząstki o kształcie łódek. Nagrzej piekarnik do 220ºC. Brytfankę lub blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej pokrojone cząstki dyni – miąższem do góry. Kawałki dyni polej delikatnie dobrym olejem lub oliwą.

Do nagrzanego piekarnika włóż warzywa. Piecz je przez ok. 30-40 min. Nakłuj je delikatnie widelcem, by sprawdzić ich miękkość. Mogą być nieco twardsze, al dente, jeśli takie wolisz. W międzyczasie przygotuj sezam. Na rozgrzaną patelnię wsyp ziarna, zmniejsz temperaturę do minimum i praż je powoli. Sezam powinien przybrać intensywnie złocisty kolor. Gdy go osiągnie, przesyp ziarna do wcześniej przygotowanej miseczki.

Przygotuj miodowo-sojowy dresing. Do większej miski nałóż miód i dodaj do niego sos sojowy. Całość bardzo energicznie i dokładnie wymieszaj. Czynność powtórz tuż przed podaniem.

Przygotuj talerze. Wyłóż na nie umytą wcześniej sałatę i rukolę. Porwij je na takie kawałki, jak lubisz. Posyp je ziarnami konopi. Możesz dodać odrobinę oliwy z oliwek lub oleju. Gotową, upieczoną dynię wyciągnij z piekarnika. Pozwól jej delikatnie wystygnąć. Następnie przełóż ją na wcześniej przygotowane talerze z sałatą. Polej ją sosem miodowo-sojowym i posyp uprażonymi nasionami konopi.

Powiązane tagi:
· · · · · · ·
Kategorie:
Obiady

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap! random posts ..

Food Menu
Food is home to 5,000+ of the web's best branded recipes! We cover everything. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam dictum nisl quis libero adipiscin!