Grillowana dorada z kuskusem perłowym i sałatką z pomidorów

  • dnia Sierpień 29, 2019
  • Polubienie!

Składniki:

  • 1 dorada
  • natka pietruszki
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pierz, pieprz cytrynowy
  • 1 saszetka kuskusu perłowego z warzywami lub z grzybami
  • 1 mała cebula
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 litr bulionu lub wody
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki kaparów
  • garść świeżej bazylii
  • sos balsamiczny

Przygotowanie:

Doradę dokładnie myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i pieprzem cytrynowym. Wewnątrz układamy natkę, plasterki cytryny oraz pokrojony w plasterki czosnek. Na patelni grillowej rozgrzewamy masło klarowane, smażymy rybę na średnik ogniu po kilka minut z każdej strony. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy posiekaną cebulę i oprószamy solą. Smażymy do zarumienienia po czym dodajemy zawartość saszetki kuskusa, przesmażamy chwilkę i podlewamy 2 chochlami bulionu lub wody. Gotujemy do momentu aż kuskus wchłonie płyn po czym podlewamy ponownie. Robimy tak do momentu aż kasza będzie miękka. Pomidory kroimy na ćwiartki, mieszamy w kaparami i posiekanymi liśćmi bazylii, doprawiamy solą i polewamy sosem balsamicznym. Rybę podajemy z kaszą oraz sałatką z pomidorów.

Komentarze

  • Nigdy nie widziałam jak przyrządzić doradę w wersji fit. Uwielbiam jej smak, bo kojarzy mi się z kuchnią mojej mamy. Niestety w tej wersji jest ona mega tłusta. Ale ten przepis spadł mi z nieba, więc pędzę do rybnego i zabieram się do roboty!

    Beata 29 sierpnia 2019 18:51 Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap! random posts ..

Food Menu
Food is home to 5,000+ of the web's best branded recipes! We cover everything. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam dictum nisl quis libero adipiscin!