Składniki:
- 30 g płatków owsianych (3-4 łyżki)
- 15 g kaszy jaglanej (1 duża łyżka)
- 10 g siemienia lnianego (1 łyżka)
- 3 suszone morele
- pół garści żurawiny
- pół garści orzechów laskowych
- 1 mniejsza gruszka
- 2 szczypty cynamonu
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wypłucz pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj ½ szklanki wody. Dodaj do niej kaszę, siemię lniane i cynamon. Wymieszaj je ze sobą i gotuj przez ok. 1-2 min. Następnie dodaj płatki owsiane, całość wymieszaj i ponownie gotuj przez 1-2 min. Jako ostatnie dodaj pokrojone w paski morele, wymieszaj je z resztą składników i dolej gorącej wody – powinna sięga ok. 1,5 cm ponad poziom owsianki. Gotuj ją cały czas mieszając przez ok. 20 min. – do momentu, kiedy składniki wchłoną płyn, a całość zgęstnieje.
Owsiankę zestaw z ognia, zetrzyj na tarce o grubych oczkach gruszkę, posiekaj orzechy. Dodaj je razem z resztą bakalii do owsianki i wymieszaj całość. Podawaj i jedz ciepłą.