Kotleciki z czerwonej soczewicy i pieczarek

  • dnia Sierpień 29, 2019
  • Polubienie!

Składniki:

  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • ½ cebuli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 250 g pieczarek
  • Garść natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • Słodka papryka, kurkuma, sól i pieprz do smaku
  • Bułka tarta do obtoczenia

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie w stosunku 1:2 do momentu aż będzie miękka i wchłonie wodę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i wrzucamy posiekaną drobno cebulę, oprószamy solą i smażymy przez chwilę. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię do cebuli i smażymy jeszcze 5-10 minut. Studzimy. W misce mieszamy ostudzoną i odsączoną soczewicę, pieczarki, posiekany czosnek i natkę, jajko oraz przyprawy. Mieszamy, dodajemy mąkę i ponownie mieszamy. Masa powinna być dość zwarta, ale może się kleić do rąk, by tak się nie działo możemy dłonie lekko nasmarować olejem. Formujemy małe kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy do sałatki, ziemniaków lub jako burgery. W każdej wersji sprawdzą się doskonale.

Kategorie:
Obiady

Komentarze

  • Od dłuższego czasu jestem wegetarianką, więc ten przepis dla mnie rewelacyjny. Ostatnio próbowałam kotlecików z cukinii, ale te zdecydowanie biją je na głowę! Są świetne! I proste w przygotowaniu, nawet dla osób mniej zdolnych w kuchni, tak jak ja. 😀

    Izabela 29 sierpnia 2019 18:53 Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap! random posts ..

Food Menu
Food is home to 5,000+ of the web's best branded recipes! We cover everything. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam dictum nisl quis libero adipiscin!