Quinoa z pieczonym bakłażanem i papryką

  • dnia 16 maja, 2019
  • Polubienie!
Quinoa z pieczonym bakłażanem i papryką

Składniki:

Danie główne

  • 1 szklanka kaszy quinoa
  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 2 średniej wielkości papryki
  • garść pestek dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek lub dobrej jakości oleju
  • sól
  • pieprz

Sałatka

  • 2 garści liści szpinaku
  • 1 garść rukoli
  • 1 garść żurawiny
  • 1 łyżeczka nasion konopi lub nasion chia
  • 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Bakłażany pokrój w plastry grubości 1-2 cm. Paprykę pokrój w szersze łódki. Do miseczki wlej oliwę, dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż paprykę. Bakłażany natrzyj oliwą z czosnkiem i również wyłóż je na blachę. Piekarnik nagrzej do 200ºC. W tej temperaturze przez ok 20 min. piecz warzywa.

Kaszę quinoa dokładnie wypłucz. Zagotuj  1 i 2/3 szkl. wody. Gdy zawrze, dodaj do niej kaszę i gotuj pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez ok. 2 min. Zestaw kaszę z ognia i pozostaw pod przykryciem aż woda zostanie całkowicie wchłonięta. Dosól kaszę do smaku.

Pestki dyni upraż na patelni. Przygotuj sałatkę. Wymieszaj ze sobą składniki i polej je oliwą.

Wyłóż na talerz ciepłą kaszę. Ułóż na niej i wokół niej upieczone bakłażany i paprykę. Bakłażany delikatnie posól. Posyp całość uprażonymi pestkami dyni, dodaj odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. Podawaj z wcześniej przygotowaną sałatką.

Powiązane tagi:
· · · · · ·
Kategorie:
Obiady

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Nie przegap! random posts ..

Food Menu
Food is home to 5,000+ of the web's best branded recipes! We cover everything. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam dictum nisl quis libero adipiscin!