Składniki:
- 1 dynia – ok. 1,5 kg
- 3-4 łyżki delikatnego miodu (lipowy, wielokwiatowy, rzepakowy)
- ½ łyżeczki sosu sojowego
- garść liści sałaty
- garść liści rukoli
- garść nasion sezamu
- garść nasion konopi
- oliwa z oliwek lub dobry olej
Przygotowanie:
Dynię pokrój na mniejsze cząstki o kształcie łódek. Nagrzej piekarnik do 220ºC. Brytfankę lub blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej pokrojone cząstki dyni – miąższem do góry. Kawałki dyni polej delikatnie dobrym olejem lub oliwą.
Do nagrzanego piekarnika włóż warzywa. Piecz je przez ok. 30-40 min. Nakłuj je delikatnie widelcem, by sprawdzić ich miękkość. Mogą być nieco twardsze, al dente, jeśli takie wolisz. W międzyczasie przygotuj sezam. Na rozgrzaną patelnię wsyp ziarna, zmniejsz temperaturę do minimum i praż je powoli. Sezam powinien przybrać intensywnie złocisty kolor. Gdy go osiągnie, przesyp ziarna do wcześniej przygotowanej miseczki.
Przygotuj miodowo-sojowy dresing. Do większej miski nałóż miód i dodaj do niego sos sojowy. Całość bardzo energicznie i dokładnie wymieszaj. Czynność powtórz tuż przed podaniem.
Przygotuj talerze. Wyłóż na nie umytą wcześniej sałatę i rukolę. Porwij je na takie kawałki, jak lubisz. Posyp je ziarnami konopi. Możesz dodać odrobinę oliwy z oliwek lub oleju. Gotową, upieczoną dynię wyciągnij z piekarnika. Pozwól jej delikatnie wystygnąć. Następnie przełóż ją na wcześniej przygotowane talerze z sałatą. Polej ją sosem miodowo-sojowym i posyp uprażonymi nasionami konopi.