Jak leczyć się jedzeniem? Sprawdź superfoods!

  • dnia 30 kwietnia, 2019
  • Polubienie!
Jak leczyć się jedzeniem? Sprawdź superfoods!

Odpowiednio zbilansowana dieta jest najlepszym lekarstwem dla człowieka. Chodzi przede wszystkim o to, by zapobiegać występowaniu chorób, na co dzień wzmacniając organizm. Mówił o tym już w IV w p.n.e. Hipokrates: „Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem”.

Przede wszystkim dieta

Nie da się ukryć, że większość chorób czy dolegliwości, na które cierpimy, są tzw. chorobami cywilizacyjnymi. Spowodowane są przez wyjątkowo niezdrowy tryb życia. A ten, w dużej mierze, związany jest z niewłaściwą dietą. Dominuje w niej wysoko przetworzona żywność, w której niewiele jest cennych witamin, minerałów, niezbędnych substancji odżywiających ciało. Jest to również dieta za mało zróżnicowana.

Dlaczego superfoods?

Dlaczego akurat superfoods miałyby wspierać organizm w zapobieganiu chorobom i leczeniu ich? Na początku należy zaznaczyć, że żaden, pojedynczy produkt nie jest remedium na występujące dolegliwości. Ale jeśli superfoods potraktujemy jako wiele elementów zdrowej diety, które w odpowiednich dawkach i regularnie sobie dostarczamy, wiele może się zmienić.

W porównaniu ze „zwykłą” żywnością superfoods odznaczają się wyjątkowymi właściwościami odżywczymi. Mogą wspomagać leczenie chorób, a przede wszystkim przeciwdziałać ich występowaniu. Są bogate w minerały, witaminy i bardzo dla nas ważne przeciwutleniacze. Wiele z nich zawiera również kwasy tłuszczowe omega i aminokwasy oraz bioaktywne substancje.

Trzymaj stres oksydacyjny pod kontolą

Superfoods można potraktować jak bombę odżywczą. Mają niezwykle korzystny wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Jedną z najważniejszych funkcji, jaką spełniają w naszym organizmie, jest redukcja stresu oksydacyjnego. Jego przyczyną jest brak równowagi pomiędzy utleniaczami (wolnymi rodnikami) a przeciwutleniaczami.

Stres oksydacyjny jest dość niebezpieczny dla organizmu. To on jest przyczyną wielu chorób, w tym również nowotworów. Prosto mówiąc, utleniacze „atakują” biocząsteczki i komórki, prowadząc do ich uszkodzenia lub dezintegracji. A to z kolei ma wpływ na każdy narząd w ciele. Zbyt duże stężenie wolnych rodników w organizmie prowadzi do problemów z układem krwionośnym, w tym tak poważnych jak zawał serca czy udar mózgu.

Po jakie superfoods sięgnąć?

W kontekście tak powszechnego problemu, jakim jest stres oksydacyjny, najlepiej sięgnąć po superfoods bogate w antyutleniacze. W tej grupie produktów znajdziemy bardzo dobrze znane w Polsce: czosnek, śliwkę, czarną porzeczkę, fasolę czerwoną, żurawinę. Do nieco mniej popularnych należą: karczoch, orzechy pecan, soczewica, pistacje.

Kategorie:
Artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Nie przegap! random posts ..

Food Menu
Food is home to 5,000+ of the web's best branded recipes! We cover everything. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam dictum nisl quis libero adipiscin!