Sałatka z kaszy quinoa, z pieczonym burakiem i serem kozim

  • dnia 16 maja, 2019
  • Polubienie!
Sałatka z kaszy quinoa, z pieczonym burakiem i serem kozim

Składniki:

  • 2 większe buraki – ok. 300 g
  • 1 szklanka kaszy quinoa
  • 200 g twardego sera koziego
  • krucha sałata – np. rzymska
  • 1-2 garści rukoli
  • garść nasion konopi
  • oliwa z oliwek lub dobry olej
  • sól

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 200ºC. Przygotuj blachę – wyłóż ją papierem do pieczenia. Buraki dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę – ok. 2 cm. Przełóż je na blachę, polej oliwą lub olejem i oprósz delikatnie solą. Tak przygotowane buraki wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz je przez ok. 20-30 min. Co jakiś czas sprawdzaj poziom miękkości. Po wyciągnięciu, wystudź je.

W międzyczasie przygotuj quinoę. Przełóż ją na sito i wypłucz dokładnie. Wlej do garnka mniej niż 2 szklanki wody (ok. 1 i 2/3 szkl.). Gdy woda zawrze, wsyp do niej kaszę. Gotuj ją przez 1-2 min. pod przykryciem. Po tym czasie zestaw ją z ognia i trzymaj pod przykryciem, aż całkowicie wchłonie wodę i napęcznieje. W tym momencie możesz ją również posolić (wystarczy 1-2 szczypty soli).

Ser kozi pokrój w plastry. Na talerzu ułóż umytą wcześniej sałatę i rukolę. Polej je oliwą. Wystudzone buraki i kaszę wymieszaj ze sobą. Wyłóż na sałatę, dodaj ser i posyp całość nasionami konopi.

Powiązane tagi:
· · · · · · ·
Kategorie:
Sałatki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Nie przegap! random posts ..

Food Menu
Food is home to 5,000+ of the web's best branded recipes! We cover everything. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam dictum nisl quis libero adipiscin!