Składniki:
Danie główne
- 1 szklanka kaszy quinoa
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 2 średniej wielkości papryki
- garść pestek dyni
- 2 ząbki czosnku
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek lub dobrej jakości oleju
- sól
- pieprz
Sałatka
- 2 garści liści szpinaku
- 1 garść rukoli
- 1 garść żurawiny
- 1 łyżeczka nasion konopi lub nasion chia
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Bakłażany pokrój w plastry grubości 1-2 cm. Paprykę pokrój w szersze łódki. Do miseczki wlej oliwę, dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż paprykę. Bakłażany natrzyj oliwą z czosnkiem i również wyłóż je na blachę. Piekarnik nagrzej do 200ºC. W tej temperaturze przez ok 20 min. piecz warzywa.
Kaszę quinoa dokładnie wypłucz. Zagotuj 1 i 2/3 szkl. wody. Gdy zawrze, dodaj do niej kaszę i gotuj pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez ok. 2 min. Zestaw kaszę z ognia i pozostaw pod przykryciem aż woda zostanie całkowicie wchłonięta. Dosól kaszę do smaku.
Pestki dyni upraż na patelni. Przygotuj sałatkę. Wymieszaj ze sobą składniki i polej je oliwą.
Wyłóż na talerz ciepłą kaszę. Ułóż na niej i wokół niej upieczone bakłażany i paprykę. Bakłażany delikatnie posól. Posyp całość uprażonymi pestkami dyni, dodaj odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. Podawaj z wcześniej przygotowaną sałatką.