Pasta z pieczonych warzyw korzeniowych z czarnuszką

  • dnia 16 maja, 2019
  • Polubienie!

Składniki:

  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2 mniejsze pietruszki korzeniowe
  • pół dużego selera
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • szczypta chili
  • oliwa z oliwek lub dobrej jakości olej
  • kilka łyżek zimnej wody
  • sól

Przygotowanie:

Warzywa umyj i cienko obierz ze skórki. Pokrój je na części – marchew i pietruszkę wzdłuż na 4 części, selera na plastry o grubości ok. 2 cm. Nagrzej piekarnik do 200ºC. Przygotuj blachę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Ułóż na niej warzywa, oprósz je solą i polej oliwą. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Warzywa piecz przez ok. 20-30 min. W połowie czasu sprawdź ich miękkość. Nie mogą być zbyt spieczone, a przez to suche.

Warzywa pozostaw do wystygnięcia. Włóż je do naczynia blendera, dodaj paprykę słodką i wędzoną i trochę oliwy (ok. 2 łyżki). Zmiksuj całość na gładką masę. Następnie dodaj trochę zimnej wody i ponownie zmiksuj całość. Pasta będzie nabierać puszystości. W razie potrzeby dodaj jeszcze trochę wody lub oliwy. Dopraw solą, jeśli potrzebujesz.

Pastę podawaj z ulubionym pieczywem obficie posypaną czarnuszką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Nie przegap! random posts ..

Food Menu
Food is home to 5,000+ of the web's best branded recipes! We cover everything. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam dictum nisl quis libero adipiscin!