Składniki:
- 2 średniej wielkości marchewki
- 2 mniejsze pietruszki korzeniowe
- pół dużego selera
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka czarnuszki
- szczypta chili
- oliwa z oliwek lub dobrej jakości olej
- kilka łyżek zimnej wody
- sól
Przygotowanie:
Warzywa umyj i cienko obierz ze skórki. Pokrój je na części – marchew i pietruszkę wzdłuż na 4 części, selera na plastry o grubości ok. 2 cm. Nagrzej piekarnik do 200ºC. Przygotuj blachę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Ułóż na niej warzywa, oprósz je solą i polej oliwą. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Warzywa piecz przez ok. 20-30 min. W połowie czasu sprawdź ich miękkość. Nie mogą być zbyt spieczone, a przez to suche.
Warzywa pozostaw do wystygnięcia. Włóż je do naczynia blendera, dodaj paprykę słodką i wędzoną i trochę oliwy (ok. 2 łyżki). Zmiksuj całość na gładką masę. Następnie dodaj trochę zimnej wody i ponownie zmiksuj całość. Pasta będzie nabierać puszystości. W razie potrzeby dodaj jeszcze trochę wody lub oliwy. Dopraw solą, jeśli potrzebujesz.
Pastę podawaj z ulubionym pieczywem obficie posypaną czarnuszką.