Składniki:
- 10 dużych baldachów kwiatów czarnego bzu
- 2 litry wody
- 1 cytryna
- ½ limonki
- ok. 400 g nierafinowanego cukru trzcinowego
- 2 łyżki nasion chia
Przygotowanie:
Baldachy kwiatów czarnego bzu delikatnie oczyść, tak, by nie pozbyć się pyłku kwiatowego. Umieść je w dużym naczyniu (min. 3 litrowy słój lub garnek). Wodę wlej do garnka, zagotuj ją i dodaj cukier trzcinowy – płyn dokładnie wymieszaj, aż cukier w pełni rozpuści się. Zalej nim przygotowane kwiaty czarnego bzu. Naczynie nakryj czystą ściereczką i odstaw na kilka godzin, by aromat kwiatów rozwinął się.
Po tym czasie przelej płyn do dzbanka, wstaw do lodówki. Cytrynę przekrój na pół. Jedną połówkę pokrój na plasterki. Na cząstki pokrój również limonkę. Wyciągnij schłodzony płyn, wciśnij do niego sok z połowy cytryny i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj nasiona chia i ponownie wymieszaj. Na koniec do lemoniady dodaj pokrojone cząstki limonki i cytryny. Pij koniecznie schłodzoną!