Czosnek – superfood o licznych właściwościach

  • dnia Sierpień 20, 2019
  • Polubienie!

Czosnek zapewne wszyscy znamy i używamy w naszej codziennej kuchni. Ale czy wiemy, że jest to roślina posiadająca wiele cennych właściwości leczniczych? To dzięki bogatej zawartości składników odżywczych jest on zaliczany do listy superfoods. Co wiec zawiera oraz jakie posiada właściwości?

Cenna bylina – czosnek pospolity

Czosnek to bylina o charakterystycznym zapachu. Wyróżnia się wiele jego rodzajów ale najbardziej powszechny jest czosnek pospolity, który osiąga wysokość około 60 cm. Posiada długie, płaskie listki oraz białe lub różowe kwiaty. Część jadalną stanowi biało-żółta cebula składająca się z pojedynczych, ułożonych w pierścień ząbków.

Czego dostarcza nam czosnek?

Czosnek jest zaliczany do suprfood, gdyż posiada wiele substancji prozdrowotnych. Każdy jego ząbek zawiera związki flawonoidowe, śluzowe, saponiny, aminokwasy, cukry, witaminy A, C, PP, B1, B2 oraz składniki mineralne, jak Wapń, fosfor, magnez, potas, kobalt, nikiel czy chrom. Czosnek pospolity  jest także źródłem licznych olejków eterycznych, które zawierają allicynę i siarczki.

Jakie właściwości posiada czosnek pospolity?

Czosnek zwyczajny od wieków uznawany jest za naturalny antybiotyk. Przez wielu stosowany jest w codziennej diecie, jako profilaktyka licznych schorzeń. Przede wszystkim jego spożywanie zalecane jest na:

  • infekcje wirusowe i odporność – dzięki zawartości olejków eterycznych oraz lotnych związków siarkowych wspomaga on wirusowe infekcje układu oddechowego. Z tego względu powinno się go spożywać w okresie jesienno-zimowym. Powoduje on rozgrzanie organizmu, obniżenie gorączki czy udrożnienie dróg oddechowych
  • nadciśnienie, gdyż posiada on właściwości hipotensyjne, ponieważ hamuje działanie enzymu konwertazy angiotensyny, odpowiadającego za regulację ciśnienia krwi
  • zaburzenia gospodarki lipidowej – czosnek pozytywnie wpływa na profil lipidowy, ponieważ regularne jego spożywanie obniża poziom złego cholesterolu LDL oraz całkowity poziom cholesterolu, nie powodując spadku poziomu frakcji HDL
  • zwiększoną lepkość krwi, która prowadzi do udarów lub zawałów serca. Wykorzystywane tutaj jest jego działanie przeciwzakrzepowe oraz pozytywny wpływ na działanie śródbłonka naczyniowego, czego efektem jest rozkurcz naczyń krwionośnych
  • zakażenia bakteryjne, ponieważ wykazuje bardzo silne działanie bakteriobójcze, przy czym nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej
  • pasożyty, takie jak glisty, owsiki, a nawet tasiemce
  • zaburzenia trawienne –zwiększa on wydzielanie żółci, dzięki czemu pobudza trawienie oraz przyspiesza pracę jelit.

Czosnek, dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, posiada właściwości antyoksydacyjne, dlatego stosowany jest w profilaktyce nowotworów oraz jako produkt opóźniający proces starzenia się wszystkich komórek organizmu.

Kategorie:
Artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap! random posts ..

Food Menu
Food is home to 5,000+ of the web's best branded recipes! We cover everything. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam dictum nisl quis libero adipiscin!