Składniki:
Pudding
- 500 ml napoju roślinnego owsianego
- 6 łyżek nasion chia
- 5-6 łyżek delikatnego w smaku miodu (np. lipowy)
Mus
- 30 g czarnych porzeczek
- 15 g brązowego cukru trzcinowego (lub miód)
Przygotowanie:
Mleko owsiane schłodź w lodówce. Przelej je do dużego naczynia. Dodaj do niego nasiona chia. Całość bardzo dokładnie i energicznie wymieszaj. Przygotuj pucharki lub niewysokie szklaneczki z szerokim rantem. Przelej do nich wymieszane z nasionami mleko owsiane i wstaw do lodówki. Pudding schładzaj przez ok. 1 godz.
W czasie schładzania puddingu przygotuj mus. Do naczynia blendera wsyp umyte wcześniej i pozbawione szypułek czarne porzeczki. Dodaj do nich cukier. Całość zmiksuj na gładką masę o jednolitej konsystencji.
Na pudding nałóż mus z czarnej porzeczki i ponownie schłodź go w lodówce – również przez ok. 1 godz. Po tym czasie pudding jest gotowy do jedzenia. Możesz udekorować go listkiem czarnej porzeczki.