WERSJA PIERWSZA
Składniki:
- 2 łyżki nasion siemienia lnianego
- 200 ml wody
- 100 g jagód lub borówek
- 2 łyżki delikatnego miodu
Przygotowanie:
Przegotuj wodę. Wlej ją do większego garnuszka. Do mocno ciepłej, ale nie wrzącej wody, dodaj siemię lniane. Pozostaw je przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie przecedź kisiel – np. używając ściereczki z naturalnego materiału; można rozłożyć ją na sicie. Owoce włóż do naczynia blendera, dodaj miód i zblenduj całość na gładką masę. Połącz owoce zresztą kisielu energicznie i dokładnie mieszając je ze sobą.
WERSJA DRUGA
Składniki:
- 2 łyżki nasion siemienia lnianego
- 100 ml wody
- 100 ml mleka roślinnego migdałowego
- 100 g malin
- 1-2 łyżki miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do przegotowanej, bardzo ciepłej wody wrzuć siemię lniane. Po godzinie przełóż je do naczynia blendera lub miksera. Dodaj do niego mleko migdałowe i maliny oraz miód (jeśli wolisz słodszą wersję). Wszystkie składniki zblenduj na gładką, kisielową masę.