Składniki:
- ½ szklanki czerwonej soczewicy
- ½ cebuli
- 1 mały ząbek czosnku
- 250 g pieczarek
- Garść natki pietruszki
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- Słodka papryka, kurkuma, sól i pieprz do smaku
- Bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie w stosunku 1:2 do momentu aż będzie miękka i wchłonie wodę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i wrzucamy posiekaną drobno cebulę, oprószamy solą i smażymy przez chwilę. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię do cebuli i smażymy jeszcze 5-10 minut. Studzimy. W misce mieszamy ostudzoną i odsączoną soczewicę, pieczarki, posiekany czosnek i natkę, jajko oraz przyprawy. Mieszamy, dodajemy mąkę i ponownie mieszamy. Masa powinna być dość zwarta, ale może się kleić do rąk, by tak się nie działo możemy dłonie lekko nasmarować olejem. Formujemy małe kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy do sałatki, ziemniaków lub jako burgery. W każdej wersji sprawdzą się doskonale.