Składniki:
- 1 dorada
- natka pietruszki
- 1 cytryna
- 1 ząbek czosnku
- sól, pierz, pieprz cytrynowy
- 1 saszetka kuskusu perłowego z warzywami lub z grzybami
- 1 mała cebula
- masło klarowane do smażenia
- 1 litr bulionu lub wody
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki kaparów
- garść świeżej bazylii
- sos balsamiczny
Przygotowanie:
Doradę dokładnie myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i pieprzem cytrynowym. Wewnątrz układamy natkę, plasterki cytryny oraz pokrojony w plasterki czosnek. Na patelni grillowej rozgrzewamy masło klarowane, smażymy rybę na średnik ogniu po kilka minut z każdej strony. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy posiekaną cebulę i oprószamy solą. Smażymy do zarumienienia po czym dodajemy zawartość saszetki kuskusa, przesmażamy chwilkę i podlewamy 2 chochlami bulionu lub wody. Gotujemy do momentu aż kuskus wchłonie płyn po czym podlewamy ponownie. Robimy tak do momentu aż kasza będzie miękka. Pomidory kroimy na ćwiartki, mieszamy w kaparami i posiekanymi liśćmi bazylii, doprawiamy solą i polewamy sosem balsamicznym. Rybę podajemy z kaszą oraz sałatką z pomidorów.