Składniki:
- 160 g płatków owsianych (ok. 1 i ½ szklanki)
- 2 spore banany (plus jeden w razie potrzeby)
- 40 g żurawiny (1 garść)
- 40 g rodzynek (1 garść)
- 30 g orzechów laskowych (1 garść)
- 25 g nasion konopi (2 łyżki)
- 2 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
Przygotowanie:
Przygotuj dużą miskę. Banany obierz ze skórki i dokładnie rozgnieć. Dodaj do nich płatki owsiane. Wymieszaj całość, by płatki i banany stanowiły jedną konsystencję. Następnie dodaj syrop z agawy i olej kokosowy. Ponownie wymieszaj masę. Orzechy laskowe pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj je i resztę bakalii do masy (żurawinę, rodzynki. nasiona konopi) i powtórz czynność mieszania. Masa powinna być jednolita i zwarta. Jeśli jest taka potrzeba, dodaj odrobinę oleju kokosowego. Gdyby była zbyt sucha, dodaj jeszcze kawałek banana.
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Nałóż na nią masę – zrób to dokładnie i równomiernie. Włóż ją do piekarnika. Piecz przez 25-30 min. Po wystudzeniu bloku, pokrój go na mniejsze, prostokątne kawałki.