Składniki:
- 300 g czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- Sól, pieprz
- Olej do smażenia
- 4 duże pieczarki
- Do podania: pomidory, ogórki, sałata, czerwona cebula
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, powinna się rozpadać. Odcedzamy i studzimy. Dodajemy do niej posiekaną cebulę, czosnek i natkę. Doprawiamy solą i pieprzem, zagęszczamy bułką tartą. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy bułki tartej lub 1-2 łyżki mąki orkiszowej. Formujemy kotleciki, obtaczamy i bułce tartej i smażymy na patelni. Możemy je również upiec w piekarniku w 200 stopniach bez obtaczania w bułce. Pieczarki smarujemy olejem lub oliwą, oprószamy solą i pieprzem, smażymy na grillowej patelni z obu stron do miękkości. Kotlety podajemy w pieczarce z plastrem pomidora i ogórka, sałatą i czerwoną cebulą.